Baksiu i jego smutna historia...

Aktualności » Baksiu i jego smutna historia...

2015-03-22 15:43

Baksiu i jego smutna historia…

Dziesiątego marca trafił do schroniska… smutny, stary, bardzo zwyczajny kundelek. Taki jakich wiele. Miał rozpacz w oczach, niezrozumienie i wielki strach. Po raz drugi, a może i kolejny stracił dom, tym razem jednak ostatecznie, zostało mu już tylko schronisko. Nie znamy dokładnie jego historii, nie wiemy co działo się z nim gdy był młody, czy był szczęśliwy. Jego pierwszy opiekun, o którym wiemy, powiesił się zostawiając Baksia samego. Znalazł się jednak ktoś, samotny człowiek, który sam będąc w trudnej sytuacji życiowej  zaopiekował się pozostawionym starszym, opuszczonym psiakiem. Dał mu dom, a on stał się jego najbliższym przyjacielem. Mieszkali skromnie, kątem u innych ludzi, nieraz bywało zimno i głodno, ale Baksiu znowu miał kogoś, kto go pokochał. A jego nowy opiekun dbał, aby pieskowi niczego nie zabrakło. Mieli tylko siebie nawzajem. Na początku marca Baksiu stracił wszystko.  Jego opiekun zmarł na zawał. Piesek wiernie przy nim warował, nie dopuszczając nikogo, bronił swojego człowieka, nie zważając na nic i nie rozumiejąc, że już go nie ma... Dopiero pracownicy schroniska dali radę odciągnąć go od przyjaciela, i zabrali Baksia do schroniska.

Baksiu gaśnie w oczach, jest osowiały, smutny,  zrezygnowany. Stracił chęć do życia, może odejść w samotności, z tęsknoty i rozpaczy.  Nikt, tak jak pies nie potrafi kochać, nikt tak jak pies nie potrafi być wiernym i oddanym przyjacielem, na zawsze. Baksiu już dwa razy przeżył stratę ukochanego człowieka, a teraz schronisko stało się jego jedynym domem.

Szukamy dla Bakia miejsca, domu stałego lub chociażby tymczasowego. Kogoś, kto da mu serce, ciepłe miejsce u swego boku, kto zaopiekuje się tym zrozpaczonym psim staruszkiem. Zapewniamy wszelką pomoc, w razie potrzeby karmę i opiekę weterynaryjną. Pomóżmy Baksiowi zanim będzie za późno!

W sprawie Baksia prosimy o kontakt pod numerem 782 71 77 71, biuro@fundacjalepszyswiat.pl