Robiąc zakupy wesprzyj czworonogi za darmo!

Cyrk! Cierpienie zwierząt, radość dla ludzi!

Aktualności » Cyrk! Cierpienie zwierząt, radość dla ludzi!

2018-05-25 15:30

Cyrk! Cierpienie zwierząt, radość dla ludzi!

Mamy XXI wiek, świadomość tego co dobre a co złe i niesamowite zdobycze nauki mające na celu zapewnić nam rozrywkę, dlaczego więc nadal cieszy ludzi tak prymitywna rozrywka jak tresowane w cyrku zwierzęta? Dlaczego patrzenie na to, jak te piękna dzikie i dumne stworzenia, które powinny mieszkać w swoim naturalnym środowisku cierpią niewyobrażalne katusze, aby zaspokoić ludzką potrzebę rozrywki?

Czy wiecie jak nauczyć dzikie zwierzę posłuszeństwa? Bólem strachem i torturami. Aby nauczyć zwierzę zachowań, które będą bawić ludzi, manipuluje się jego psychiką. Tresura niedźwiedzia w cyrku polega na wprowadzeniu go na rozpaloną płytę z kagańcem na pysku. Otaczają go ludzie z pałkami i "elektrycznymi widłami" w rękach. Te widły to trzon z dwoma sterczącymi drutami pod napięciem 200 wolt. Po co? Aby uspokoić agresywnego zwierzaka. Później przy dźwiękach bębna lub innej muzyki miś parzony w stopy unosi to jedną to drugą łapę. Po pewnym czasie wytwarza się odruch warunkowy związany z określoną melodią i miś „tańczy” ku uciesze ludzi. Czasem zamiast kagańca stosuje się kółko przeprowadzone przez przebitą przegrodę nosową lub podniebienie zwierzęcia, ten który pociąga za sznurek ma całkowitą kontrolę nad ruchami misia. Aby stłumić w lamparcie odruch rzucania się na ludzi zakłada się mu na szyję oborzę z liną umocowaną do sufitu. Przy skoku zwierzę zawisa na kilka sekund w powietrzu, aż do skutku, aż odruch zostaje stłumiony. Węże używane do pokazów mają usuwane zęby poprzez podanie im do gryzienia tkaniny, w której ich zęby mocno grzęzną. Później silnym szarpnięciem usuwa się tkaninę wraz z tkwiącymi w niej zębami, czasem z fragmentami szczęki. Szympansy, jedne z najbardziej społecznych ssaków zamknięte w odosobnieniu kiwają się na boki, są chore i apatyczne. Węże przed występem trzyma się w lodówce, aby odrętwiały i zachowywały się spokojnie. To tylko kilka z licznych przykładów ujarzmiania naturalnych instynktów u dzikich zwierząt. Treser nie wychodzi na arenę z woreczkiem pełnym smakołyków, tylko z batem mającym budzić strach i wymóc posłuszeństwo.

Cyrk to godziny transportu, apatycznej bezczynności i brutalnej tresury. To świat widziany zza krat cyrkowych ciężarówek i wagonów.  Cyrki jeżdżą po kraju, a z nimi upchnięte w małych klatkach, przerażone, cierpiące, zniewolone zwierzęta, które powinny biegać i żyć na wolności, cieszyć się światem, wychowywać potomstwo i  być szczęśliwymi. Transport odbywa się w wozach wędrownych, w których jest bardzo mało miejsca. Zwierzęta przywiązuje się lub przykuwa łańcuchami tak krótko, że ledwie mogą wykonać jakiś ruch.

Dlaczego ludzi to cieszy i śmieszy? Dlaczego prowadzą na takie przedstawienia dzieci, zamiast uczyć ich empatii i szacunku dla innych gatunków? Obserwując cyrkową arenę dzieci nie nauczą się niczego na temat prawdziwej natury zwierząt. Trudno zrozumieć rozrywkę opartą na niewoli, bólu, cierpieniu, przemocy i torturach. Inteligentni ludzie mają inteligentne rozrywki, wrażliwi  ludzie nie chodzą do cyrku ze zwierzętami.

Apelujemy do naszych sympatyków, bo wiemy, że kochacie zwierzęta i że jesteście myślącymi, inteligentnymi dobrymi ludźmi – bojkotujmy cyrki ze zwierzętami. Tak długo jak długo cyrki będą zarabiały na cierpieniu zwierząt, tak długo będą istniały te objazdowe izby tortur. Nie przykładajmy do tego ręki i swoich pieniędzy! Zaczyna się sezon cyrkowy, nie bądźmy obojętni, wybierajmy tylko cyrki bez zwierząt!!!