Gowin, piękny kaleki molos prosi o pomoc!

Aktualności » Gowin, piękny kaleki molos prosi o pomoc!

2015-07-16 19:51

Gowin, piękny kaleki molos!

Gowin jest piękny, piękny swą miłością do człowieka. Został znaleziony 10 czerwca 2015, zagłodzony, kaleki, osowiały i smutny. W schronisku oceniono go tylko na 4 lata, a zachowywał się jak zrezygnowany staruszek. Duże cudo w typie cane corso miało jedną łapę złamaną (stare, źle zrośnięte złamanie), drugą z dużą opuchlizną. Na oczach zaczęła się robić mgła, mógł stracić wzrok. Był wnętrem. Jak na tak dużego psa ma też sporą niedowagę, ale strach pomyśleć co będzie jak nabierze masy przy tych chorych łapach…

Decyzja zapadła szybko, nie było na co czekać, zabraliśmy Gowina ze schroniska do hoteliku, na początek krople do oczu i antybiotyki na opuchnięte łapy. Po leczeniu oczu i łapy operacja – kastracja i wyjęcia jądra z brzucha. Pies przechodzi dzielnie wszystko. W hoteliku zaczął odzyskiwać radość życia, zaczął zachowywać się jak mały szczeniak, którego wszystko cieszy. Mimo, że jest kaleką potrafi na trzech łapach biegać z innymi psami, interesuje go świat, jest pełen życia, kocha ludzi, dogaduje się z psami, nie ma w sobie cienia agresji. Jego ogon ciągle jest w ruchu.

Chce być szczęśliwy, jednak to nie będzie takie proste. Stare złamanie nie boli, ale pies podpiera się na połowie łapy, co z czasem doprowadzić może do zwyrodnienia stawów, bioder. Gdy osiągnie swoją wagę druga tylna łapa będzie bardzo obciążona.

Zbieramy na bieżące utrzymanie Gowina, leczenie, na diagnostykę, ewentualną operację, dalszą rehabilitację. Może być tak, że będzie trzeba udać się do specjalistów, skonsultować, łamać na nowo i składać łapę w Katowicach, albo i dalej, nie wiadomo kto się tego podejmie. Ale chcemy dać psu szansę, może już nic się nie da zrobić, ale jak nie sprawdzimy tej szansy nie dostanie.

Gowin ma swoje wydarzenie na fb, tam też publikowane są wpłaty darczyńców i ich rozliczenie, relacja. Na fb i tutaj będziemy na bieżąco informować o jego stanie.

PROSIMY O WSPARCIE DLA TEGO PIĘKNEGO MOLOSA, DAJMY MU SZANSĘ NA NORMALNE ŻYCIE!

Kontakt w sprawie Gowina:
Fundacja „Lepszy Świat”, tel. 782 717 771, biuro@fundacjalepszyswiat.pl

Konto do wpłat:

ING Bank Śląski 33 1050 1403 1000 0090 3005 3319
w tytule wpłaty: darowizna dla Gowina
Fundacja dla Zwierząt i Środowiska "Lepszy Świat"
43-400 Cieszyn, ul. Limanowskiego 8/3