Ikar kończy swoje życie w schronisku

Aktualności » Ikar kończy swoje życie w schronisku

2015-10-02 21:15

Ikar kończy swoje życie w schronisku

Ikar to duży, zaniedbany, o zrezygnowanych smutnych oczach pies. Życie go nie rozpieszczało, właściwie to nigdy życia tak naprawdę nie zaznał, bo co za los może mieć pies przypięty na stałe łańcuchem do budy i służący wiernie swoim właścicielom za resztki ze stołu i miskę wody. Dopóki był przydatny miał chociaż swój kawałek budy albo stodoły, namiastkę domu. Jednak kiedyś przecież musiał się zestarzeć, przestał być czujny, nie spełniał swojej roli więc trzeba się było go pozbyć, zapewne zastąpić nowym, młodym, skazanym na taki sam los. A Ikar? Ikara przywiązano do płotu w jednej z podskoczowskich miejscowości, i tak pozostawiono jak zużyty przedmiot - samego, starego niepotrzebnego psa.

Domyślamy się tak naprawdę jego historii, gdy trafił do schroniska wyglądał dokładnie tak, jakie mogło być jego życie. Przywiązany do płotu, chudy, brudny, skołtuniony, zaniedbany, z dużą obrożą z kółkiem na szyi, taką jaką noszą psy przy budzie. Ledwo stał na trzęsących się łapach. Jest częściowo głuchy, niedowidzi. Dostał na imię Ikar, trochę na przekór, trochę dlatego, że z łańcucha nie mógł się nigdy wznieść w szczęśliwe psie życie, i trochę też dlatego, że może chociaż na koniec życia dostanie na to szansę. Ikar powoli umiera, jest stary i bardzo wyniszczony, w schronisku ma kojec, pełną miskę i ciepłą budę, ale nie ma swojego człowieka, który o niego zadba, wygłaszcze, podrapie za uchem, przytuli. Mamy bardzo mało czasu, więc szukamy dla niego ciepłego kąta na ostatnie tygodnie, może miesiące życia. Ikar nie wymaga zbyt wiele, dobrego słowa i trochę szczęścia, to naprawdę mu się należy za lata wiernej smutnej psiej służby.

Ikar na razie przebywa w schronisku, ale bardzo pilnie szukamy dla niego domu tymczasowego lub stałego. W razie potrzeby zapewnimy transport, jedzenie i opiekę weterynaryjną. Jeśli ktoś ma kawałek miejsca dla Ikara prosimy o kontakt – Fundacja „Lepszy Świat”, tel. 782 717 771.

IKAR ODSZEDŁ W NOCY Z 4 NA 5 PAŹDZIERNIKA, NIE ZDĄŻYLIŚMY...