Jak pomóc zwierzętom przetrwać sylwestrową noc?

Aktualności » Jak pomóc zwierzętom przetrwać sylwestrową noc?

2019-12-31 09:49
Sylwester – najstraszniejsza noc w roku dla wielu zwierząt… Poniżej przedstawiamy kilka porad dla Opiekunów zwierzaków, które wyjątkowo źle znoszą wystrzały…

1. Nie strzelaj! Rozważ udział w akcji „karma dla zwierzaków zamiast fajerwerków” – albo przeznacz te kilka- naście/dziesiąt złotych na coś dobrego dla samego siebie. Zyskać mogą na tym nie tylko zwierzęta i środowisko – ale Ty również ;-)
2. Nakarm psa/kota odpowiednio wcześniej – im bliżej wieczora, tym coraz częściej słychać strzały. Twój zwierzak może być na tyle zestresowany, że odmówi kolacji. Jedzenie dla większości zwierząt jest bardzo pozytywnym doświadczeniem, które przyczynia się do podniesienia poziomu serotoniny – szczególnie przydatnej tego dnia.
3. Zadbaj o odpowiednią oprawę muzyczną ;-) – chodzi o puszczenie w tle spokojnej muzyki, która nieco przyćmi odgłosy wybuchów. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić z jej głośnością!
4. Jeśli masz kota – z pewnością doceni przygotowaną dla niego specjalną kryjówkę: pudło pod łóżkiem, niedomknięte drzwi od garderoby bez okien czy też uchylone drzwi od szafy. Nie umieszczaj go tam na siłę. Pozwól mu spędzić tam tyle czasu, ile tylko będzie potrzebował – nawet, jeśli oznacza to wyjście z ukrycia dopiero nad ranem.
5. Zasłoń wszystkie okna w domu (a przynajmniej te, do których bezpośredni dostęp ma Twój zwierz) – ochronisz go przed dodatkowym stresem spowodowanym nagłymi rozbłyskami.
6. Nawet jeżeli jesteś pewien swojego psa – absolutnie nie spuszczaj go tego dnia ze smyczy! Nigdy nie wiadomo, czy akurat ta jedna petarda nie spowoduje u niego paniki i biegu prosto przed siebie… A wtedy – nieszczęście gotowe. Warto także na wszelki wypadek zabezpieczyć psiaka w adresówkę i/lub czip.
7. Jeśli jesteś Opiekunem kota wychodzącego – nie daj się uprosić jego spojrzeniom i lepiej nie wypuszczaj go z domu tego dnia. Możliwe, że gdzieś w jego pobliżu wybuchnie petarda, która zrobi mu krzywdę lub spłoszy na tyle, że ucieknie w nieznane mu tereny czy też prosto pod samochód…
8. Jeżeli Twój pies nie ma ochoty na długie spacery tego dnia – nie zmuszaj go do nich. Postaraj się też nie wyprowadzać go na spacer blisko północy, gdy intensywność wystrzałów wyraźnie wzrasta.
9. Nie panikuj gdy usłyszysz strzały – zwierzęta są bardzo empatycznymi stworzeniami i z łatwością przyjmują emocje swoich Opiekunów. Jeżeli zobaczą, że się stresujesz i panikujesz – bardzo prawdopodobne, że i one będą tak reagować.
10. Niektóre osoby, mają tendencję do zwracania uwagi swojego psa  na wybuchy. Tzn., że po wystrzale zwracają się do niego z zapytaniem „Reksio – wszystko ok?”. To bardzo błędne zachowanie, które może spowodować negatywną reakcje na wystrzały, nawet jeśli wcześniej zwierzak takowej nie wykazywał.
11. U psów (głównie młodszych i szczeniaków) sprawdza się tzw. odczulanie na dźwięki. Naukę należy zacząć oczywiście odpowiednio wcześniej, a polega ona na przyzwyczajaniu zwierzaka do przedmiotów wydających różne dźwięki przy upadku w zmiennej odległości od psa.
12. Jeżeli Twój zwierzak boi się i pragnie z Tobą kontaktu (nawet jeżeli wcześniej nie był tym przytulaśnym typem) – daj mu takie wsparcie! Pomoże mu to odzyskać równowagę i da poczucie bezpieczeństwa.
13. Na środki farmakologiczne z polecenia weterynarza jest już niestety za późno – jeżeli będzie taka potrzeba, pomyśl o tym w przyszłym roku odpowiednio wcześniej (najpóźniej w połowie grudnia). W tej chwili, jeżeli masz kota - możesz rozważyć zastosowanie syntetycznych feromonów do kontaktu lub też w obroży, które mają działanie uspakajające i relaksujące. Na psy z kolei pozytywnie działają smaczki na bazie L-tryptofanu, L-teaniny oraz białka ryb, czyli biopeptydu sprzyjającego uzyskaniu działania przeciwlękowego. Pamiętaj jednak, aby i takie rozwiązania skonsultować najlepiej (chociażby telefonicznie) ze swoim lekarzem weterynarii.