Kopciuszki

Aktualności » Kopciuszki

2016-07-04 18:43

Małe ptaszki, którym wichura zrzuciła gniazdko.

20  czerwca trafiły pod naszą opiekę trzy małe kopciuszki, które przez wichurę wylądowały na ziemi razem z gniazdem. Ich mama niestety uciekła. Małe od początku jadły jak słoniątka i bardzo szybko zaakceptowały nową ptasią mamę w postaci naszej wolontariuszki, mieszkały nadal w swoim gniazdku, jednak w mieszkaniu, w towarzystwie psa, kota i ludzi. Są karmione mączniakami, świerszczami i suchymi robakami dla żółwi, do tego woda z wapnem specjalistycznym dla ptaków i ugotowane jajko. Jak się okazało regularne karmienie co pół godziny, z przerwą na sen w nocy od 22 do 4 spowodowało, że małe z tygodnia na tydzień wyglądają lepiej i są zadowolone. Teraz przed nimi nauka latania i samodzielnego zdobywania pożywienia! Od kilku dni zamieszkał z nimi mikro wróbelek. Jest 100 razy bardziej wybredny niż kopciuszki, mimo to zaaklimatyzował się bez problemu. Nawet denerwuje się gdy wyciąga się go z gniazdka, zdecydowanie lepiej czuje się w towarzystwie „rodzeństwa”.