Nakręć się na pomoc zwierzakom!

Aktualności » Nakręć się na pomoc zwierzakom!

2020-08-04 14:09

- czyli coś dla tych, którzy chcą być eko i jednocześnie pomagać zwierzakom.

">

Plastik stanowi w dalszym ciągu nieodłączną część naszego życia. Wiele osób kupuje napoje w butelkach. My już staramy się tego nie robić, unikać kolorowych napojów w plastikowych butelkach, i promować picie „kranówy”, albo używanie dzbanków z filtrem, bądź też zaopatrywanie się w butelki wielorazowego użytku. Wiemy jednak, że ciężko jest całkowicie zrezygnować z plastiku. Produkty takie, jak płyny do mycia naczyń, szampony, czy pasty do zębów zazwyczaj sprzedawane są w plastikowych opakowaniach. W związku z tym, gdzie możemy tam go nie używamy, a gdzie nie mamy wyjścia i z niego korzystamy, tam go przetwarzamy.
Stąd pamiętamy, żeby plastikowe pojemniki wyrzucać do odpowiednich śmietników, a nakrętki zbieramy, by sprzedawać je do skupu, a środki uzyskane w ten sposób przeznaczyć na rzecz zwierzaków. Jednak wspólnie możemy ich zebrać dużo więcej.
Dlatego też zdecydowaliśmy się zaprosić Was do zbierania nakrętek na rzecz Fundacji „Lepszy Świat”.

Kto?
Zapraszamy do wzięcia udziału w projekcie placówki edukacyjne i wszystkich tych, którzy mają ochotę dołączyć się do akcji.

Dlaczego?
Zbieranie nakrętek, pozwoli nam na ich sprzedaż w punktach skupu surowców wtórnych. Punkty te sprzedają je dalej firmom, które mogą ponownie je wykorzystać w procesie produkcji, np. rur PCV czy wiader. Uzyskane środki ze sprzedaży w skupie będziemy mogli przeznaczyć na opiekę nad zwierzętami przebywającymi w Domach Tymczasowych oraz kotami w kociarni.

Jak?
Wystarczy zapoznać się z regulaminem i odezwać się do nas.

Kiedy?
Nabór do akcji rozpoczynamy we wrześniu 2020 r. Zakrętki będą zbierane w szkołach od września. Nakrętki możecie zacząć zbierać już teraz, a przekazać nam je po zakończonych wakacjach. Wolontariusze Fundacji przyjadą po zakrętki w wybranym i ustalonym dniu.

Warsztaty
Szkoła, która zdecyduje się na zaangażowanie w projekt będzie mogła gościć pracowników naszej Fundacji i przyjaciół, którzy przygotowali dla Was ciekawe warsztaty.

Kontaktować będzie się można od września w tej sprawie pod adresem: edukacja@fundacjalepszyswiat.pl