Nasza belgijka Czoka

Aktualności » Nasza belgijka Czoka

2019-08-27 08:53

Czoka (wcześniej schroniskowa Elka) trafiła ze schroniska do domu tymczasowego naszej wolontariuszki Basi. Sunia, po wstępnej wizycie u weterynarza jest oceniana na około 4/5 lat. W domu tymczasowym nosi imię Czoka - i już reaguje na to imię. Mieszaniec w typie owczarka belgijskiego o pięknym umaszczeniu. Z pewnością już kilkukrotnie rodziła. Wobec opiekunki jest bardzo łagodna, bardzo szybko się uczy. Po bliższym poznaniu nawiązuje kontakt z człowiekiem - w stosunku do nowych osób, w pierwszym momencie jest nieufna,boi się. Stosunek do dzieci – na spacerach ignoruje je, nie miała jeszcze do czynienia z dziećmi w bliższym kontakcie. Na smyczy chodzi spokojnie, uczy się spacerować po mieście wspólnie z opiekunem.Stosunek do kotów – w trakcie spacerów nie wykazuje pokojowej postawy. Stosunek do innych psów – różny. Żywo reaguje na inne psy, w trakcie spacerów wyrywa się, szczeka na inne psy, co jest powodowane najprawdopodobniej brakiem socjalizacji i postawą obronną wywołaną strachem. Niektóre psy potrafi zignorować. Obecnie pracujemy nad postawą w trakcie indywidualnych spacerów i wspólnych spacerów z innymi psami. W domu potrafi zachować czystość, pomimo naszych podejrzeń, iż wcześniej mieszkała w kojcu. Sunia boi się zostawać sama w domu. Obecnie pracujemy nad pozostawaniem w domu na czas nieobecności opiekuna. Jest raczej strachliwa - boi się większych samochodów, autobusów, wrzasków, trzasków, nagłych ruchów, większych zbiorowisk ludzi, burzy, wystrzałów. Panicznie reaguje na jazdę samochodem. Czoka obecnie jest w trakcie leczenia, i przed sterylizacją.