Niech mają prawa!

Aktualności » Niech mają prawa!

2014-12-18 21:46

Niech (zwierzęta) mają prawa!
Pamiętacie psa husky z urwaną głową? Kota wrzuconego przez dzieci do mrowiska? Umorzenia spraw maltretowanych zwierząt futerkowych i gospodarskich?
Mamy dość przemocy wobec zwierząt!

Zwierzętom należą się prawa.
Już czas by sędziowie, prokuratorzy i policjanci je respektowali.

O projekcie
Fundacja Czarna Owca Pana Kota z Krakowa razem z wrocławskim Stowarzyszeniem Ochrony Zwierząt EKOSTRAŻ rozpoczęła realizację projektu „Niech mają prawa!” do którego przystąpiła też Fundacja „Lepszy Świat”. W ramach projektu będziemy monitorować działalność sądów rejonowych w Cieszynie i Bielsku Białej, prokuratur i komend policji. Będziemy się przyglądali jak traktowane są sprawy dotyczące przemocy wobec zwierząt, jaki procent wyroków, które zapadają jest skazujący, a ile zapada uniewinnień i umorzeń spraw. W tym celu inspektorzy naszej fundacji zostali przeszkoleni w tematyce prawa i sądownictwa. Projekt zakończy się stworzeniem raportu z monitoringu, powstanie zespół rekomendacji dla zmiany prawa, zostanie zorganizowana konferencja z udziałem specjalistów. Jest to pierwszy tego typu projekt w Polsce – działalność organów państwa w zakresie nadzoru nad przestrzeganiem prawa ochrony zwierząt i egzekucji przepisów karnych Ustawy o ochronie zwierząt nie była dotychczas poddana kontroli obywatelskiej.

Jeżeli macie informacje o prowadzonych sprawach, zgłoszeniach na policję lub do prokuratury proszę informujcie nas o tym, przyjrzymy się tym sprawom, może dzięki naszej wspólnej inicjatywie chociaż jeden zwyrodnialec więcej zostanie ukarany!