Piętnascie psów, sześć kotów, potrzebna pomoc!

Aktualności » Piętnascie psów, sześć kotów, potrzebna pomoc!

2014-11-28 18:15

W pewnej gminie powiatu cieszyńskiego, wśród piętnastu psów, kilku kotów i dużej ilości zwierząt gospodarskich mieszka starsza pani. Warunki ma ciężkie, zimno w domu, dużo pracy w obejściu, już na pierwszy rzut oka widać, że coraz gorzej sobie radzi. Psy rozmnażają się pomiędzy sobą, chorują, biegają bez nadzoru. Mimo wielkiego serca jaki właścicielka ma dla swoich zwierzaków nie panuje już nad tym wszystkim. Na dobry początek przywieźliśmy 20 kilogramów suchej karmy. Pani gotuje im rosół z kości, skórki wieprzowe, kaszę, wszędzie leży rozsypany chleb, na wypadek gdyby były głodne. Nie są głodne, ale takie jedzenie nie dostarcza im zbyt wielu wartości odżywczych, witamin i minerałów. Na początku rozmowa była ciężka, nawet trochę wroga, ale udało  nam się przekonać właścicielkę, że przyjechaliśmy pomóc, nie zaszkodzić. I tak od słowa do słowa mamy już jakiś wspólny plan. Musimy w pierwszej kolejności zmniejszyć ilość psiaków, wyadoptować trzy szczeniaki, dwa roczniaki i jedną z chorych na nużycę suczek, tą w najgorszym stanie. Pozostałe dwie chore są już staruszkami, pani jest z nimi bardzo związana, nie odda, ale trzeba je przecież leczyć… Gdy będzie mniej psów właścicielka spróbuje resztę zaszczepić na swój koszt. To na początek… W sumie 15 psów, prawdopodobnie 6 kotów, w tym cztery kotki. Co dalej zobaczymy, budy są nieocieplone, ale psy są na zimę zabierane do domu, wiosną jednak znowu dojdą szczeniaki, kolejny problem. To przed nami…

Szukamy domów, stałych lub tymczasowych dla trzech trzymiesięcznych szczeniaków (dwie suczki i piesek), około rocznej suczki, około sześciomiesięcznego pieska i około trzyletniej chorej na nużycę suczki.

Prosimy każdego, kto może pomóc o wsparcie finansowe na leczenie psów z nużycą oraz na środki na odrobaczenie i odpchlenie!

Każda złotówka się przyda. Pomoc można wpłacić na konto fundacji podane poniżej z dopiskiem „dla psów z nużycą”.

Fundacja dla Zwierząt i Środowiska „LEPSZY ŚWIAT”
ING Bank Śląski, 33 1050 1403 1000 0090 3005 3319

Za każdą pomoc serdecznie dziękujemy!