Podpisz petycję Fundacji Centaurus! Pomóżmy wspólnie zwierzętom gospodarskim!

Aktualności » Podpisz petycję Fundacji Centaurus! Pomóżmy wspólnie zwierzętom gospodarskim!

2017-07-10 16:06

„Zwierzę, jako istota czująca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą".

O ile od kilku lat obowiązuje zakaz prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych, o tyle zwierzęta gospodarskie nadal są traktowane jak gorszy rodzaj, a przecież i jedne, i drugie czują tak samo. I jednakowo cierpią.

XXI wiek, a dalej kultywujemy barbarzyńskie tradycje. Dziś, bez żadnych problemów, można spieniężyć na targowisku zaniedbanego konia czy cielaka na mięso. Można nosić kury w nylonowych siatkach, można młode świnie sprzedawaćwprost z bagażnika samochodu. Można trzymać króliki w tak ciasnych klatkach, że nie są w stanie nawet się obrócić. Mimo zakazu przywożone są zwierzęta chore. Nadzór weterynaryjny na większości targów to fikcja. Niejednokrotnie przekonaliśmy się, że zgłoszenie niehumanitarnego traktowania wywoływało jedynie uśmiech na twarzy lekarza. Do tego brutalne traktowanie. Bicie, kopanie, ciąganie za uszy czy ogon, niebezpieczne, narażające zwierzęta na urazy rampy, dopełniają obrazu. Na targach cierpienie to codzienność, opatrzyli się z nim wszyscy, więc mało kto reaguje. Mimo nagłaśniania spraw przez media, wyroków skazujących za znęcanie, nic się nie zmienia. Więc czas powiedzieć dosyć i przestać się biernie przyglądać cierpieniu.

Mając na uwadze dobrostan naszych braci mniejszych, a także niemożność skutecznego wyegzekwowania prawa, opowiadamy się za całkowitym zakazem sprzedaży WSZYSTKICH zwierząt na targowiskach. Jest to jedyna droga, która oszczędzi im cierpienia.

Prosimy - podpisz petycję!