Prosto z serca

Aktualności » Prosto z serca

2015-06-16 22:09

„Prosto z serca”

W ramach programu „Równać Szanse” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności ustrońskie  Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Rodzinom "Można Inaczej" realizuje projekt pod nazwą „Prosto z serca”. Działania młodzieży zaangażowanych w projekt skupione są wokół tematu pomocy społecznej. Uczestnicy angażują się między innymi w prace na rzecz Schroniska Dla Psów „Azyl” oraz Fundacji „Lepszy Świat” z Cieszyna, polegające między innymi na organizacji zbiórek rzeczy dla psów, przygotowaniu ulotek o schronisku, oraz przeprowadzeniu prelekcji na temat pomocy bezdomnym zwierzętom. W ramach projektu odbyło się spotkanie z wolontariuszką fundacji „Lepszy Świat”, w którym uczestniczyły dzieci i młodzież ze stowarzyszenia oraz czworonożni wolontariusze fundacji – pies Dukat i ślepy kotek Amorek. W trakcie spotkania wolontariuszka przybliżyła uczestnikom jak wygląda i na czym polega wolontariat w fundacji, można też było do woli przytulać i pobawić się z Dukatem i Amorkiem. Dzieci i młodzież ze Stowarzyszenia zorganizowały też zbiórkę karmy dla piesków z cieszyńskiego schroniska.