Skatowana Bela wygrała walkę o życie!

Aktualności » Skatowana Bela wygrała walkę o życie!

2018-01-20 19:14

Skatowana Bela wygrała walkę o życie!

Uwiązał ją na sznurku, zaprowadził w ustronne miejsce za domem, wziął siekierę i z całej siły uderzał w głowę. Jeszcze żyła, gdy nieprzytomną zakrył liśćmi i zostawił, aby skonała w męczarniach….

Tak prawdopodobnie wyglądał dramat starszej, spokojnej suczki Beli, adoptowanej jakiś czas temu z cieszyńskiego schroniska, który rozegrał się w jednej z gmin naszego powiatu. Prawdopodobnie, bo szczegółów na razie nie znamy, mamy nadzieję, że kiedyś dowiemy się, jak właściciel próbował pozbyć się niepotrzebnego, niewygodnego psiaka. Oczywiście jeżeli policji będzie zależało na wyjaśnieniu sprawy, a prokuratura postawi winnego przed sądem. Wiemy, że Bela została znaleziona 18 grudnia na posesji właściciela, leżała na gołej ziemi przykryta liśćmi, trzęsąca się z bólu i zimna, z roztrzaskaną częścią czołową czaszki, głębokimi licznymi ranami ciętymi na głowie, uszkodzonym uchem, zalanym krwią okiem, które częściowo wypadło z oczodołu, żywa, półprzytomna, maksymalnie wyziębiona…

Zawiadomiona policja skierowała Belę do schroniska w Cieszynie. Suczka od razu została przewieziona do przychodni weterynaryjnej, gdzie nasza lekarz weterynarii rozpoczęła wielodniową walkę o jej życie i zdrowie. Od tego czasu minął miesiąc, dzisiaj już wiemy, że Bela będzie żyła, chociaż nie wiemy jakie skutki poniosą za sobą uszkodzenia czaszki, oko na pewno nie odzyska już pełnej sprawności, ucho musiało zostać częściowo amputowane. Ale psinka ma w sobie ogromną wolę życia, walczyła i walczy nadal o siebie.  Wróciła do schroniska, tam skąd kiedyś została adoptowana, skąd miała wyjść po lepsze, szczęśliwe życie, po dom, swoją rodzinę i opiekę. A teraz schronisko jest dla niej tym miejscem, gdzie jest bezpieczna, gdzie jej oprawca już jej nie dosięgnie.

Chcemy przejąć opiekę nad Belą, zapewnić dalsze leczenie oraz spokojne miejsce w domowym, od lat współpracującym z nami hoteliku. Chcemy aby dostała kolejną szansę na dom, tym razem kochający i dobry, gdzie nikt nigdy już jej nie skrzywdzi. W hoteliku mogłaby zostać dopóki nie znajdzie się rodzina, która zechce pokochać Belę, tam suczka na pewno nabierze znowu zaufania do ludzi.

Prosimy o pomoc i wsparcie dla Beli, każda złotówka przybliży nas do celu, zbieramy na hotelik i ewentualną dalszą diagnostykę i leczenie. Koszt pobytu psiaka w hoteliku to koszt 300 złotych miesięcznie, nie wiemy kiedy znajdzie się dla niej dom, musimy przyjąć, że spędzi w hoteliku kilka miesięcy, zwłaszcza, że jeszcze wymaga fachowej opieki, leczenia i dojścia do jak największej sprawności. Może wspólnie uda nam się przywrócić Beli wiarę w człowieka

Na pomoc dla suczki prowadzona jest zbiórka pieniędzy na portalu „Się pomaga” https://www.ratujemyzwierzaki.pl/skatowanabela , można też wpłacać darowizny bezpośrednio na podane poniżej konto fundacji lub poprzez system dotpay lub paypal w zakładce „Wesprzyj fundację” na stronie www.fundacjalepszyswiat.pl z dopiskiem „dla Beli”.

Fundacja dla Zwierząt i Środowiska „LEPSZY ŚWIAT”

Cieszyn, ul. Limanowskiego 8/3

ING Bank Śląski, 33 1050 1403 1000 0090 3005 3319