Stop transportom żywych zwierząt!

Aktualności » Stop transportom żywych zwierząt!

2016-06-08 18:41
Każdego roku co najmniej 1 miliard kur i 37 milionów cieląt, świń, owiec, kóz i koni jest transportowanych wewnątrz Unii Europejskiej i poza jej granicami.

Zwierzęta, zanim dotrą do celu, często pokonują bardzo duże odległości, tysiące kilometrów, podczas podróży trwających nawet kilka dni.

Przewóz zwierząt na takie dystanse naraża je na skrajne wykończenie, odwodnienie, liczne obrażenia, a nawet śmierć. Zwiększa on też ryzyko zachorowań. Nie oszczędza się nikogo – ani starych, ani słabych, ani nowonarodzonych. Wymęczone zwierzęta, osłabione wieloletnią eksploatacją w zamknięciu, z kruszącymi się lub złamanymi kośćmi, bezbronne cielęta, oddzielone od matek i ich mleka, zmuszane są do wielogodzinnego lub wielodniowego stania w zatłoczonych ciężarówkach, niedokarmione i niewypoczęte. Wszystkie przechodzą przez ten sam koszmar. Prawo nie działa, a starania, by wprowadzać je w życie, są znikome. Kontrole to rzadkość, w dodatku jedynie 1% z nich dokonywanych jest podczas transportu, w trasie.

Podczas gdy ograniczenie transportu żywych zwierząt ma silne poparcie społeczne, apele obywateli o wprowadzenie nowych regulacji prawnych nie zetknęły się dotychczas z żadnym zainteresowaniem mocodawców.

Transport żywych zwierząt musi być lepiej regulowany, a ostatecznie – zakończony.

Spraw, by twój głos miał znaczenie.
Zatrzymajmy długodystansowy transport żywych zwierząt.