Wyszukiwarka
1% Wesprzyj naszych podopiecznych

W imieniu naszych podopiecznych prosimy o 1%! 

Fundacja dla Zwierząt i Środowiska „Lepszy Świat” pomaga bezdomnym, oraz pokrzywdzonym przez los i ludzi zwierzętom, przeprowadza interwencje, prowadzi domy tymczasowe i współpracuje w ramach wolontariatu z cieszyńskim schroniskiem dla psów. Jesteśmy organizacją non-profit, nie prowadzimy działalności gospodarczej, a nasze działania finansujemy z darowizn ludzi, którym los bezbronnych zwierząt nie jest obojętny. Jesteśmy Organizacją Pożytku Publicznego. Abyśmy nadal mogli pomagać, chronić i ratować zwierzęta, potrzebne jest nam Państwa wsparcie.

Rozliczając się z Urzędem Skarbowym można przekazać nam 1% należnego podatku. Wystarczy w rocznym zeznaniu podatkowym wpisać numer KRS 0000366266

Wszystkich, dla których los zwierząt nie jest obojętny prosimy o wsparcie w ten sposób naszej działalności!

Podpisz petycję!
Szukają domu!

Wege porady

Warto być Wege » Wege porady

Gdzie szukać białka?

Wiele osób, zastanawiających się nad zmianą diety na bezmięsną, obawia się, że nie dostarczy swojemu organizmowi odpowiedniej ilości białka. Przyjęło się w naszej mentalności, że białko zwierzęce jest niezastąpione i zapewnia nam zdrowie oraz prawidłowy rozwój.  Wiele osób uważa nawet, że białko zwierzęce jest lepsze od roślinnego i stanowi mocniejszy  budulec dla naszego organizmu. Oczywiste jest, że zarówno białko, jak i tłuszcze oraz węglowodany są podstawowymi składnikami pokarmowymi, stąd nasze obawy, czy dieta wegetariańska będzie dla nas zdrowa i korzystna. Najnowsze stanowiska takich organizacji jak: Światowa Organizacja Zdrowia, Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków czy Dietetycy Kanady są jednoznaczne: "różnorodne produkty roślinne zawarte w dietach wegańskich zapewniają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich ilościach i proporcjach.(3,4) Podobnie Raport Rady do Spraw Żywności i Żywienia Instytutu Medycyny USA z 2005 roku potwierdza, że "diety wegetariańskie i wegańskie, które zawierają dopełniające się białka roślinne, zapewniają taką samą jakość białka, jak w przypadku białka zwierzęcego."

Skoncentrowanym pokarmem białkowym jest nie tylko mięso, ale również mleko, sery, jaja, rośliny strączkowe, orzechy, ziarna oleiste oraz ziarna zbóż. Najprostszym i niezawodnym źródłem białka jest pokarm z jakiegokolwiek zboża(np. kaszy, pieczywa, mąki) z dodatkiem mleka lub roślin strączkowych(np. fasoli, grochu, soi, soczewicy).

Szukając na ten temat wskazówek medycznych, czy dietetycznych, warto sięgnąć do wielu  źródeł wiedzy w tym zakresie. Polecam portal dla wegetarian i nie tylko http://www.wegetarianie.pl/

Pamiętajcie Warto być Wege

Żelazo w diecie wegetariańskiej

Żelazo jest ważnym składnikiem mineralnym, spełnia istotną rolę w organizmie, wchodzi bowiem w skład hemoglobiny, która transportuje tlen. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek, stymuluje odporność, redukuje uczucie zmęczenia.

Często można spotkać się ze stereotypem, że wegetarianin to osoba słaba, anemiczna i blada, a w diecie wegetariańskiej brakuje żelaza, gdyż najlepszym jej źródłem jest czerwone mięso i podroby. Czytając opracowania na ten temat można znaleźć mnóstwo argumentów na obalenie tych stereotypów. Okazuje się, że wegetarianie nie cierpią z powodu anemii częściej niż nie-wegetarianie. Choć pokarm roślinny zawiera żelazo niehemowe, przyswajalne w mniejszym stopniu niż żelazo hemowe (znajdujące się w mięsie), przyswajalność tego pierwszego wzrasta, gdy spożywa się je wraz z witaminą C. Trzeba przy tym zaznaczyć, że diety wegetariańskie charakteryzują się wysokim spożyciem tej witaminy. Spożywając roślinne źródła tego mikroelementu jak: pełnoziarniste produkty zbożowe, zielone warzywa, suszone owoce, warto zatem pamiętać o dodatku produktów obfitujących w witaminę C. Możemy np. do kanapek dodawać czerwoną paprykę, surówki i sałatki skrapiać sokiem z cytryny, suszone owoce łączyć ze świeżymi cytrusami i jogurtem. Pamiętajmy, że kapusta, również kiszona, jest doskonałym źródłem witaminy C, przygotowana z niej surówka w połączeniu z kaszą i roślinami strączkowymi, stanowi doskonale uzupełnienie całego posiłku oraz poprawia wchłanianie żelaza.

Źródła żelaza w diecie wegetariańskiej to przede wszystkim rośliny o zielonych liściach(natka pietruszki, kapusta, sałata, brokuły, bazylia), pestki, nasiona i orzechy(pestki dyni, sezam, słonecznik, siemię lniane, migdały, pistacje, nerkowce, soczewica, soja, wszelkie rodzaje fasoli). Źródłem żelaza są także ziarna zbóż, godna polecenia jest np. kasza jaglana. Jako smaczną przekąskę, a jednocześnie źródło żelaza możemy wykorzystać w naszej diecie suszone owoce, takie jak morele, daktyle, rodzynki. Również świeże owoce, takie jak maliny, czarna porzeczka, ciemne winogrona dostarczą naszemu organizmowi żelaza.

Warto pamiętać, że różnorodność produktów, z których komponujemy nasz jadłospis jest najlepszym sposobem na to, by dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Cynk- czyli gdzie go szukać, będąc na diecie bezmięsnej

Cynk jest następnym składnikiem odżywczym, o którym mówi się, że jest potencjalnie deficytowy dla osób odżywiających się w sposób wegetariański. Cynk odpowiada za wzrost organizmu. Reguluje również przemianę węglowodanów, a także białka, przez co jest niezmiernie istotnym składnikiem diety bezmięsnej.
Jego niedobór może objawiać się m.in. brakiem apetytu, uczuciem zmęczenia, nadmierną podatnością na zakażenia, zaś w perspektywie może prowadzić do poważnych chorób skóry, paznokci i włosów.
Co prawda cynk jest obecny w wielu produktach roślinnych, jednak jest on z nich gorzej przyswajany niż z produktów mięsnych. Dlatego dieta wegetariańska musi zawierać duże ilości warzyw bogatych w cynk, aby zwiększyć pulę, z której organizm będzie mógł zaczerpnąć ten pierwiastek. Dobrym źródłem cynku są płatki owsiane, kiełki pszenicy, ziarna sezamu, pestki dyni, mleko, sery, produkty pełnoziarniste, orzechy, kukurydza, groch, ciecierzyca. Bogatą w cynk przekąską jest na przykład hummus na kromce razowego pieczywa.

Magnez

Magnez odpowiada za przyswajanie i przemianę węglowodanów w organizmie. Jest niezbędny do metabolizmu wapnia, potasu oraz fosforu.Jego brak może prowadzić do skurczów mięśni, zaburzeń pracy serca, w konsekwencji zaś do stanów depresyjnych i zaburzeń psychicznych.
Osobom prowadzącym dietę jarską brak tego składnika nie powinien jednak doskwierać. Jest go pod dostatkiem w świeżych owocach i warzywach, ziarnach i orzechach, również w nasionach roślin strączkowych oraz owocach suszonych. Doskonałym źródłem magnezu są pestki dyni, otręby pszenne, gorzkie-naturalne kakao, migdały, kasza gryczana, soja, biała fasola, orzechy laskowe i pistacjowe, płatki owsiane, groch, szpinak i banany.

Facebook