Wizyta w Centaurusie

2014-10-23 14:49

styczeń 2012

Odwiedziny w Centaurusie

W sobotę 12 stycznia wolontariusze naszej fundacji odwiedzili jeden z ośrodków fundacji Centaurus w Szczedrzykowicach za Wrocławiem.

To fundacja zajmująca się głównie pomocą koniom, ale mają także u siebie psy, koty, a także zwierzęta gospodarskie. W sylwestrowy wieczór wybuchł w jednym z budynków ośrodka pożar, spaliło się całe poddasze, gdzie mieszkali wolontariusze, a budynek po gaszeniu pożaru został w większości zalany wodą. Zginęły trzy psy, stracili cały zapas karmy, leki, rzeczy codziennego użytku. Pojechaliśmy do nich ze wsparciem, aby wiedzieli, że nie są sami, zawieźliśmy spory zapas karmy dla psów i kotów, miski, legowiska, materiały opatrunkowe i medyczne dla koni, kantary, oraz parę innych rzeczy, takich jak materac, buty do pracy w stajni, kurtki, które przydadzą się w obecnej sytuacji również wolontariuszom. Przekazaliśmy też darowiznę pieniężną na zakup owsa. Zbiórka rzeczy i pieniędzy dla Centaurusa została przeprowadzona przez naszych wolontariuszy, a także dzięki współpracującym z nami pracownikom i studentom Uniwersytetu Śląskiego filii w Cieszynie.

W imieniu Centaurusa serdecznie dziękujemy!