Zdaniem prokuratury...

Aktualności » Zdaniem prokuratury...

2015-12-02 19:14

Zdaniem prokuratury….

Publikujemy niniejsze postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia wraz z zdjęciami zrobionymi przez wolontariuszy na miejscu zdarzenia. Komentarz tutaj wydaje nam się zbędny, chociaż interpretując niniejsze postanowienie można posunąć się do wniosku, że incydentalne, jednorazowe znęcanie się nie jest znęcaniem. Natomiast fakt pozostawania w tym samym ciemnym chlewiku (nie stodole), w tym samym pomieszczeniu nie wykastrowanego, i nie uwiązanego psa w typie rasy pekińczyk jest zupełnie bez znaczenia wobec argumentu uwiązania suczki w cieczce w celu „uniknięcia nieplanowanego rozrodu psów”. Incydent ten musiał też zapewne nieco przeciągać się w czasie, ponieważ cieczka u suk trwa nie jeden dzień, a około trzech tygodni, i występuje przeważnie dwa razy w roku…. Ale… deklarowana dobra wiara właścicielki przeciwko dokumentacji zdjęciowej i zeznaniom świadków zdarzenia jest argumentem nie do podważenia przecież.

Nasze doniesienie dotyczyło znęcania się nad suczką w typie rasy pekińczyk, polegającego na przetrzymywaniu w niewłaściwych warunkach bytowania w tym w stanie rażącego niechlujstwa, której w chwili kontroli Powiatowego Lekarza Weterynarii wraz z funkcjonariuszem KPP na posesji już nie było, a nie przetrzymywania i kondycji innych, przebywających tam zwierząt.