1% - Rozlicz się z nami, ze zwierzakami
Przekaż 1% naszej organizacji

SafeAnimal

Wesprzyj nas z Zooplus - RABAT!
Robiąc zakupy wesprzyj czworonogi za darmo!
Zostań domem tymczasowym
Informacja o programie pitax

Darmowy Program PIT dostarcza Instytut Wsparcia Organizacji Pozarządowych w ramach projektu PITax.pl dla OPP

Warto być Wege

Nic nie przyniesie większej korzyści ludzkiemu zdrowiu oraz nie zwiększy szans na przetrwanie życia na Ziemi w tak dużym stopniu jak ewolucja w kierunku diety wegetariańskiej.
Albert Einstein

Warto być Wege to dział, który jest skierowany zarówno do wegetarian,  jak i tych, którzy zastanawiają się nad wyeliminowaniem mięsa z codziennej diety, jednak do podjęcia takiej decyzji potrzebują wiedzy, wsparcia i konkretnych porad. Ten dział jest skierowany także do tych, którzy z różnych względów nie są jeszcze gotowi na wegetarianizm, ale interesuje ich ta tematyka i mają na względzie własne zdrowie.

Dział Warto być Wege obejmuje trzy główne nurty informacji.

Po pierwsze teoria, a więc wszystko to, co związane jest z dietą wegetariańską: opisy produktów, które stanowią dla wegetarian źródło białka, wskazówki medyczne, dietetyczne i ekologiczne, skłaniające do wyeliminowania mięsa z jadłospisu, czyli krótko mówiąc - kompedium wiedzy wegetarianina.

Po drugie praktyka, a więc praktyczne, zaczerpnięte z własnych doświadczeń wskazówki i sugestie, jak gotować wegetariańsko. Znajdą się tu konkretne przepisy - sprawdzone i smaczne pomysły kuchni bezmięsnej, a także w 100% roślinnej.

Po trzecie aktywne działanie, a więc informacje o wegetariańskich akcjach, wydarzeniach, happeningach, które mogą inspirować i zachęcać do przejścia na wegetariański styl życia.

Ci, którzy wybierają wegetariański sposób życia, czynią doniosły wkład na rzecz rozwiązania światowego problemu żywienia, przyczyniają się do zlikwidowania rzezi i tortur czujących istot, hodowanych masowo w okrutnych warunkach, a do swojego własnego życia wnoszą nowe miary żywotności i zdrowia.
The Vegetarian Society (Deklaracja)

Pamiętajcie Warto być Wege

-------------------------------

¨Nic nebude lidskému zdraví prospěšnější a nic nezvýší šance na zachování života na zemi více, než přechod na vegetariánskou stravu.¨

Albert Einstein

Stojí za to být VEGE – to je část, která je určena jak vegetariánům, tak těm, kteří přemýšlejí o vyřazení masa z celodenního jídelníčku, ale potřebují k takovému rozhodnutí znalosti, podporu a konkrétní rady. Tato část je určená také těm, kteří z různých důvodů ještě nejsou připraveni být vegetariáni, ale zajímá je tato tématika a myslí na své zdraví.

Část Stojí za to být Vege zahrnuje tři hlavní toky informací.

Za prvé teorie, takže všechno to, co je spojeno s vegetariánským jídelníčkem: popisy produktů, které jsou pro vegetariány zdrojem bílkovin, lékařské, dietetické a ekologické rady, které vedou k vyřazení masa z jídelníčku, čili ve zkratce – přehled vědomostí vegetariána.

Za druhé, více praktické tipy a návrhy na vaření vegetariánských jídel z osobní zkušenosti. Zde najdete konkrétní recepty - osvědčené a chutné nápady pro bezmasou a 100% rostlinou kuchyni.

Zatřetí, aktivní činnost, tj. Informace o vegetariánských akcích, dění, událostech, které mohou inspirovat a povzbudit k přechodu na vegetariánský životní styl.

Ti, kteří se rozhodnou pro vegetariánský způsob života, významně přispívají k řešení globálního problému výživy. Ti, kteří si vybírají vegetariánský způsob života, činí významný krok v řešení záležitosti světového problému se stravováním, přičiňují se k likvidaci masakrů a mučení cítících bytostí masově chovaných v krutých podmínkách, a do svého vlastního života přinášejí nový rozměr vitality a zdraví.
Vegetariánská společnost( prohlášení).

Pamatuj, stojí za to být  WEGE