Psy zimą

W takiej budzie może być psu zbyt zimno.

Jeśli pupil mieszka z domu czy mieszkaniu to nie ma problemu, ale jeśli przebywa na podwórku, konieczne jest zabezpieczenie go przez zimnem. Upewnij się że psia buda jest osłonięta od wiatru i odpowiednio izolowana, czy jest wyłożona ciepłymi kocami, czy dach nie przecieka. W ekstremalnie zimne dni nie ma co się zastanawiać i ryzykować zdrowie psa, tylko zaprosić go jeśli nie do domu, to chociaż do piwnicy czy cieplejszego garażu.

2. Dbaj by pies nie wychłodził się podczas spacerów

Wytrzyj psa do sucha po spacerze!

O malamuta czy bernardyna raczej nie ma się co martwić, ale już gładkowłosy jamnik czy mikroskopijny chihuahua może wymagać ubranka podczas dłuższych spacerów. Unikaj spacerów nad zbiornikami wodnymi- z obawy przed zmoczeniem w lodowatej wodzie, czy długiego tarzania się w śniegu. Nie pozwól psu zjadać śniegu albo bardzo szaleć na mrozie- może się łatwo zaziębić lub podrażnić sobie żołądek. Po przyjściu ze spaceru wytrzyj psa do sucha ręcznikiem.

3. Chroń psie łapki

Koniecznie umyj psie łapki letnią wodą z szamponem, jeśli w twojej okolicy jest sypana sól na chodniki. Zimno + sól mogą powodować bolesne pęknięcia na opuszkach palców. Nie radzę smarować łap ludzkimi kremami do rąk, bo za bardzo zmiękczają naskórek. Wazelina albo oliwka dla dzieci lepiej się sprawdzi. W przypadku delikatnych psiaków dobrym pomysłem są ciepłe buciki. Wycinaj długie włosy między palcami, bo oblepione śniegiem stają się twarde i utrudniają chodzenie.

4. Zabezpiecz dostęp do niezamarzających płynów

Mowa tu o odmrażaczach do zamków czy płynach do chłodnic. Zawierają glikol etylenowy- śmiertelną truciznę, niestety dla psów smaczną. Jeśli zauważysz, że twój pies ma drgawki, wymioty, zaburzenia równowagi- szybko udaj się do lekarza weterynarii i powiadom o możliwości spożycia glikolu!

5. Chroń psa przed odwodnieniem

Odwodnienie kojarzy się bardziej z latem niż zimą, ale zimą woda zamarza, a w takiej postaci jest dla psa niedostępna. Jeśli twój pies mieszka na dworze, kilkakrotnie w ciągu dnia musi mieć zapewniony dostęp do ogrzanej wody.

źródło: doglife.

Wesprzyj działalność Fundacji!

Wspieram co miesiąc:

Wspieram / Siepomaga

Wspieram jednorazowo. Wybierz kwotę wsparcia: